Itt az idő, …. Mondjanak le ….. - Vitárius Lajos levele

Vitárius Lajos barátom kért meg, hogy osszam meg ezt az írását. Szívesen teszem, egyetértek vele!


Tisztelt MKP Országos Elnökség és Országos Tanács tagok!

Berényi József, az MKP elnökének lemondása a szombati csúfos kudarc után „kötelező” volt.
De a helyzet ennél sokkal, de sokkal komolyabb és veszélyesebb.

A „Tények makacs dolgok” mondotta a logopédus Pelikán József gátőrnek Bacsó Péter „A Tanú” című immár klasszikus filmjében:

Az MKP mostani vezető tisztségviselői, az Országos Elnökség és az Országos Tanács (a továbbiakban „OE” és „OT”) vezetésével már harmadszor egymás után (2010,2012,2016) nem voltak képesek megtalálni a politikai és társadalmi összhangot egy nagy múltú nemzet és egyben az egyik jelenleg is legmeghatározóbb Közép Európai nemzet Szlovákia területén élő csaknem tíz százalékos arányú közösségével.

A jelenlegi OE és OT eddigi munkájának, tevékenységének legjelentősebb „mesterműve” az a tény, hogy 10 évig (!) nem lesz a Felvidéki magyaroknak képviselete a Szlovákiai parlamentben.

Ezért egyértelműen adott az egyetlen becsületes és korrekt megoldás:
Az OE és az OT hozzon létre egy ideiglenes szakmai munkabizottságot, amely a lehető legrövidebb időn belül összehívja az MKP rendkívüli kongresszusát.
És ugyanazon a közös ülésen mondjon le az OE és OT minden tagja, kivétel nélkül.
Esetleg az OE és az OT oszlassa fel magát, mint testület.

A jelenlegi OE és OT tagjai immár nem jogosultak az eddigi politikai „pulpitusaikról” képviselni a Felvidéki magyarokat.
De mint „sima”, egyszerű párttagok, jogosultak egy feltétellel:
Minden MKP tagnak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy demokratikus, alulró építkező választási folyamatok és eredmények alapján egyforma eséllyel versenghessen a párt „top” szervezeteinek (OE és OT) jövőbeli tagságáért.

Nincs értelme az MKP-t egyedi személyes változásokkal „újtani, frissíteni”. Az MKP-t újra kell indítani.

Vérlázítónak tartom, hogy egyes jelenlegi OE tagok és MKP „apparatcsikok” az egyik, Marokkóban bejegyzett portálon már „magyarázzák a bizonyítványukat”.
Az MKP-ban, az MKP-val és az ő munkájukkal valójában minden a legnagyobb rendben.
Csak mi, a választópolgárok, vagyunk hibásak: megtéveszthetők, félrevezethetők, nem kellően megértők irántuk, akik még ráadásul lusták is vagyunk elmenni szavazni.

Egyes párt brontoszauruszok kijelentéseikkel már nyugtassák a közvéleményt, hogy valójában nem is történt semmi rossz, nincs is semmi baj, majd csak kibírjuk valahogy egy évig, a feltételezett rendkívüli parlamenti választásokig.
És akkor majd újra és megint velük, hangsúlyozom megint velük és közösen, együtt megmutatjuk ….
Ez egy téboly….

Ha még egy pár napig csak tétlenül figyeljük az MKP jelenleg „hatalomnál” lévő vezető tisztségviselők és apparatcsikok alamuszi ködösítéseit, „rizsezésüket”, akkor ezek a politikusok érvényesítik a szerintük helyes, Bertold Brecht által már 1953-ban a „Lősung” (Megoldás) című versében leleplezett tulajdonságukat: „Le kell váltani a népet”.

Szilárd meggyőződésem, hogy nem vagyok az egyedüli, akinek ettől a megalkuvó, alamuszi és elvtelen MKP politikától már tele van a tö…… Bocsi, a hócipője.

Vitárius Lajos, közgazdász, Pozsony, Dunaszerdahely, blava@vitarius.sk,